03 Aug, 2021

Skriv ut E-post

 
 
 
DATABASBASERAT
 
Ett content management system(CMS) som Joomla är ett system som håller reda på varje del av innehållet på din webbplats i en databas, ungefär som ditt lokala bibliotek håller reda på böcker och lagrar dem i databasen. Innehållet består huvudsakligen av enkel text, men även formateringsuppgifter, strukturer m.m. Bilder, video, dokument och liknande samlas i mappar på servern och var dessa finns håller databasen reda på.
 
FÖRDEL
 
En stor fördel med att använda CMS är att det kräver nästan ingen teknisk skicklighet eller kunskap att hantera. Eftersom CMS hanterar allt ditt innehåll behöver du inga speciella program installerade för att ändra i det. Du bara loggar in på din egen hemsida och alla verktyg finns tillgängliga direkt om du så vill.
 
ENKELT
 
Verktygen är mycket enkla och vem som helst kan genast använda dem. De motsvaras i stort sett av de som finns i ett vanligt ordbehandlingssystem som de flesta klarar att använda. En stor fördel med detta är att du kan var som helst, t.ex. på ett Internetcafé i London, hemma eller hos en bekant i Malmö ändra i ditt innehåll, lägga till nyheter, bilder, vad som helst. Joomla! bygger på databashantering med mySQL och PHP som finns tillgängliga på de flesta webbhotell. Dessa funktioner måste finnas tillgängliga för att Joomla! skall kunna fungera. Joomla! är uppdelad på "Frontend", det som besökaren ser såsom hemsida, samt "Backend", en administration där man gör mer avancerade operationer såsom nya menyval, ladda upp nya funktioner såsom plugins, komponenter, nya grundlayouter m.m.
 
LOGGA IN
 
Normalt uppdaterar man hemsidan som användare i frontend genom att logga in med användarnamn och lösenord. Redaktörer som behöver uppdatera hemsidan kan ha olika konton och även olika delar av webbplatsen där de kan uppdatera innehållet. Det innebär stora friheter och skydd av delar som ej skall uppdateras av obehöriga.
 
NYHETER
 
Det finns eleganta lösningar som gör det möjligt att i frontend ta bort t.ex. nyhetsartiklar utan att behöva gå in i backend. Att lägga in nyhetsartiklar är lika lätt.
 
BACKUP
 
I systemet finns dessutom ett effektivt backup-system. Systemet kan ställas in att göra automatisk backup t.ex. en gång per natt, vecka eller hur ofta man vill. Den fullständiga backupfilen sparas på servern och kan laddas ner till den egna datorn om man behöver göra en återställning om något gått snett. En sådan återställning brukar bara ta några minuter.
 
VERSIONER
 
Versionerna av Joomla har gått från 1.0 via 1.5, 1.6, 1.7, 2.0 osv fram till nuvarande 3.9.23 (nov-2020). Joomla utvecklas hela tiden och säkerheten är hög då Joomla uppdateras så snart en säkerhetslucka uppstår.